Om een e-learning aan te kunnen schaffen, moet u ingelogd zijn.

E-learning

Psychedelica en psychedelica-ondersteunde psychotherapie

1 Accreditatiepunten
Aangeboden door: Giorgio Mauro en Renske Blom

Introductie

Er is toenemend wetenschappelijke evidentie dat psychedelica (in het specifiek MDMA, psilocybine en ketamine) effectief kunnen worden ingezet bij de behandeling van verschillende therapieresistente psychiatrische aandoeningen, waaronder depressie, verslaving en PTSS. Psychedelica zijn middelen die geestverruimend werken en een non-ordinary state van bewustzijn opwekken. Momenteel worden psychedelica zowel als monotherapie als in combinatie met psychotherapie onderzocht. In deze e-learning wordt psychotherapie ondersteund door psychedelica (psychedelic assisted psychotherapy) gedefinieerd en beschreven. Het gebruik van psychedelica binnen een psychotherapeutische context wordt toegelicht vanuit een historisch en hedendaags perspectief. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de veronderstelde werkingsmechanismen van psychedelica.

Leerdoelen

Na het doorwerken van deze e-learning hebt u inzicht hoe psychedelica ervaringen opwekken die veranderingsprocessen kunnen ondersteunen. Na het doorwerken van deze e-learning hebt u kennis van de basale kenmerken van het psychotherapeutische model dat gebruikt kan worden in combinatie met psychedelica. Na het doorwerken van deze e-learning bent u op de hoogte van de stand van zaken betreffende relevant klinisch onderzoek naar therapie met ondersteuning van psychedelica. Na het doorwerken van deze e-learning hebt u kennis van de geschiedenis van de toepassing van psychedelica in psychotherapie. Na het doorwerken van deze e-learning kent u de mogelijke neurobiologische en psychologische mechanismen waarop de therapeutische effectiviteit van psychedelica zou kunnen berusten.

Doelgroep

psychotherapeuten, psychiaters

Links

Tijdschrift voor Psychiatrie

Uitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Bezoek
Psychedelica-therapie - Trimbos-instituut

Over psychedelica en de therapeutische toepassingen van psychedelica bij psychische aandoeningen

Bezoek
De pagina die u zoekt, is niet vindbaar

Bezoek

Inhoud

Introductie: wat gaat u doen?

Entreevragen

min

Samenvatting

Leerdoelen

Inleiding

Psychedelica

Fenomenologie van de psychedelische ervaring

De geschiedenis van door psychedelica ondersteunde psychotherapie

Werkingsmechanismen in relatie tot psychotherapie

Het basismodel voor psychedelica-ondersteunde psychotherapie

Samenvatting en conclusie

Literatuur

Aangeboden door

Giorgio Mauro en Renske Blom

Giorgio Mauro en Renske Blom

Boom